“Wilt u mij leren goed met geld om te gaan?”

Deze vraag werd mij afgelopen week gesteld door Paul, een jongeman van 20 jaar. “Tuurlijk wil ik jou dat leren” was mijn antwoord.

Ik vroeg hem hoe hij bij mij terecht was gekomen. Hij had van vrienden gehoord dat ik “iets” met potjes doe waardoor je meer geld overhoudt. Deze omschrijving vond ik geweldig; in die leeftijdsgroep doe ik dus “iets met potjes” ?

Paul is deze zomer klaar met zijn opleiding werken-leren maar weet nu al dat hij in de verkeerde richting zit. Hij kan bij een bevriende ondernemer een ander vak leren maar kan daar niet in dienst treden. Oplossing; ZZP’er worden en tegen een gereduceerd tarief het vak leren. Dat is wat hij wil.

Op zich een logische gedachtegang, hij wil niet meer naar school maar wil het vak in de praktijk leren. Het klinkt heel mooi, is uitvoerbaar, hij woont nog thuis, heeft weinig kosten en kan op deze manier ontdekken of dit wél het vak is waar hij warm voor loopt.

Maar ZZP’er worden is meer dan alleen een vak leren.

Bijvoorbeeld, wat als die ondernemer geen werk voor je heeft, wat ga je dan doen? Weet je dat je meerdere opdrachtgevers moet hebben? Heb je al nagedacht hoe je aan andere klanten kunt komen? Hoe wil je jezelf bekend maken? Wat als je ziek wordt? Hoe ga je je administratie doen?

Het bleek dat zijn keuze geen opwelling was want over veel zaken had hij al nagedacht. Heel bewust is hij overal informatie aan het inwinnen voordat hij zich gaat inschrijven bij de KvK. Ik vond het heel tof om te zien hoe bewust hij hiermee bezig was.

Samen hebben wij een stappenplan op papier gezet en ik ga hem leren zijn administratie op te zetten en bij te houden zodat hij vanaf dag één weet hoe dat werkt en waarvoor het dient. Ook ga ik hem leren hoe je dit zo simpel mogelijk kunt doen waardoor het niet veel tijd kost.

En natuurlijk ga ik hem leren goed met geld om te gaan; hiervoor maak ik gebruik van de Profit First methode. Met deze methode werk je toekomstgericht; je verdeelt je geld over diverse bankrekeningen (potjes ?) waardoor je geld voor de belastingen reserveert, je salaris apart wordt gezet en je precies weet hoeveel geld je kunt besteden aan kosten. Daarnaast maak je ook geld over naar een winstrekening en deze rekening is je buffer; voor bijvoorbeeld als je op vakantie gaat, als je wilt investeren, als je wilt sparen voor “later” enz. enz.

Deze methode gaat hem helpen om bewust met zijn geld om te gaan waardoor hij meer overhoudt, en dát was de reden waarvoor hij bij mij kwam!

Slimme gozer!!!!

 

p.s. wil jij ook je administratie leren begrijpen en bewust met je geld om kunnen gaan? Bel of e-mail mij, want ook jou wil ik helpen! 06 – 1719 0615 – info@margreetroels.nl