Nieuwe kijk op winst

Huh? Nieuwe kijk op winst? Winst is toch winst?

Echt niet!

 

Tot september 2017 was ik er heilig van overtuigd dat ik het wist; Omzet – kosten = WINST. Geen speld tussen te krijgen.

Boekhoudkundig klopt het als een bus, maar deze winst heb je niet “over”, het staat niet op je bankrekening, hoe kan dat?

 

Aan het eind van het boekjaar wordt de balans opgemaakt; Omzet – kosten = WINST.

Deze winst (en ik zeg bewust deze winst) is fiscale winst; een winst waarover de IB of VPB berekend wordt en verder heb je hier als ondernemer niets aan.

Je hebt van deze “winst” o.a. investeringen gedaan, je salaris betaald, IB/VPB betaald en daarom staat deze “winst” niet op je bankrekening.

 

Nu kleeft er aan “winst maken” een negatieve bijsmaak maar dat is volledig onterecht. Je moet als ondernemer wel winst maken anders overleef je niet. Zoals hierboven gezegd moet je meerdere zaken uit je “winst” betalen en dan hoop je dat er wat overblijft.

 

In september 2017 stuitte ik op Profit First; de naam riep vraagtekens bij mij op, huh Winst eerst??

Nu zeg ik met volle overtuiging, Já, winst eerst!

 

Profit First zegt winst eerst (Omzet – WINST = kosten) omdat je als ondernemer eerst voor jezelf moet zorgen, voor de korte én de lange termijn.

Profit First kijkt alleen naar de geldstromen binnen je bedrijf dus als we hier over winst praten is dat winst in keiharde euro’s en daar heb je als ondernemer wél wat aan!

 

Met Profit First wacht je niet af wat er overblijft aan het einde van het jaar maar ga je bij iedere ontvangst eerst een stukje winst (in euro’s) reserveren op een aparte “winstrekening” voor bijv. financieel mindere tijden, investeringen en je oude dag.

Doordat je dit consequent doet zie je je buffer groeien; een buffer in echte euro’s, hoe relaxed is dat? Weten en zien! dat je “spaart” voor een appeltje voor de dorst.

 

Dát is mijn nieuwe kijk op winst; je hebt “papieren” winst én je hebt winst in keiharde euro’s.

 

Welke winst spreekt jou het meeste aan?